Vlaminckx Advocaten: Handelen op basis van vertrouwen – en afspraken!

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2013

Handelen op basis van

vertrouwen – en afspraken!

Nederland is een handelsnatie bij uitstek. Deze handelsgeest is duidelijk zichtbaar in Noord-Limburg, dat als regio een belangrijke (Europese) logistieke functie vervult, en waar vele bedrijven zowel nationaal als internationaal actief zijn. Met name de internationale handel blijft ook in crisistijd een belangrijke motor van de economie. Deze economische bedrijvigheid drijft eerst en vooral op het vertrouwen dat partijen in elkaar hebben.

Dat vertrouwen leidt er nogal eens toe dat partijen de vastlegging van de afspraken die tussen hen gelden beperken tot het hoogst noodzakelijke. Bij een koop en verkoop van producten wordt dan niet meer afgesproken dan prijs en hoeveelheid, terwijl bij een samenwerking volstaan wordt met het kort en bondig benoemen van de taak die elke partij binnen die samenwerking op zich neemt. De verdere invulling van de afspraken volgt dan in de praktijk, door de manier waarop partijen daadwerkelijk uitvoering geven aan hun ‘afspraak’.

Zo lang de resultaten uit die samenwerking goed zijn leidt dat zelden tot problemen. De rapen zijn echter gaar op het moment dat de resultaten tegenvallen. De beperkte omvang van afspraken leidt er dan toe dat de leemte in de afspraken zal moeten worden ingevuld.

Aangezien de wet daarbij slechts algemene regels geeft, vormen de ‘gerechtvaardigde verwachtingen’ die beide partijen hadden op het moment dat zij hun afspraken maakten een belangrijk onderdeel van deze invulling. Die analyse achteraf zit vol onzekerheden, en het valt dan ook niet mee om in een dergelijke situatie de kansen en risico’s in kaart te brengen. Dat is nu juist wel waar de ondernemer op dat moment behoefte aan heeft. Die staat dan immers voor belangrijke keuzes: ga ik voor een commerciële oplossing, of ga ik het juridisch gevecht aan?

Veel problemen kunnen worden voorkomen door de juridische vastlegging van afspraken de aandacht te geven die zij verdient. Zo worden risico’s vooraf in kaart gebracht en verdeeld, zodat partijen die risico’s kunnen afdekken (bijvoorbeeld door verzekeringen) of het risico kunnen beperken door in de uitvoeringsfase extra aandacht te geven aan bepaalde onderdelen.

Het goed juridisch vastleggen van de afspraken biedt ook andere voordelen, bijvoorbeeld:

- als de afspraken met klanten gelijk of vergelijkbaar zijn, dan staan werknemers niet voor verrassingen als zij een gesprek met een klant van een collega overnemen;

- de kans op afwaardering van onderhanden werk wordt kleiner (minder ‘lijken in de kast’, die vaak het gevolg zijn van afwijkende afspraken of onbekende risico’s);

- de kans op afwaardering van debiteuren wordt kleiner doordat het recht op betaling van facturen en kosten beter gewaarborgd is.

Met een ruime ervaring in de (inter-)nationale handelsrechtpraktijk biedt Vlaminckx Advocaten voor elke ondernemer passende juridische bijstand bij het vastleggen van handelsafspraken. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Onze handelsrechtspecialisten Susanne ten Have

(s.tenhave@vlaminckx.nl) en Rob de Hair (r.dehair@vlaminckx.nl) staan graag voor u klaar.

www.vlaminckx.nl

financiËle check: juridisch advies

Rob de Hair

Susanne ten Have

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by